Functional Safety

Functional Safety er et begreb der dækker over mange sikkerhedsaspekter inden for maskin- og procesanlæg.

Functional Safety er et af DotBlue’s kerneområder, og vi yder støtte til vores kunder vedrørende alle aspekter af Functional Safety, lige fra ledelsessystemer til procedurer for valg af udstyr. Det er vores intention at gøre din arbejdsplads sikrere.

Eksperter i IEC-standarder
Grundlaget for DotBlue’s arbejde med Functional Safety er standarderne IEC 61508, IEC 61511, IEC 62061 og ISO 13849. Disse standarder er nøgleelementerne inden for sikkerhedsdesign og kan appliceres på alle former for industri. De definerer også rammebetingelserne for design, ingeniørarbejde, idriftsætning, drift og vedligeholdelse, samt ændringer i sikkerhedsinstrumenterede systemer (SIS).

Sikkerhedslivscyklus
Baseret på modellen Sikkerhedslivscyklus (Functional Safety Lifecycle) assisterer vores eksperter kunden gennem forskellige stadier, som defineret i standarderne. Fra projektets konceptuelle fase til endelig idriftsætning og overdragelse til drift og vedligeholdelse:

 • Definere risiko
  (f.eks. ved brug af HAZOP, “What-if”-metoder)

 • Bestemmelse af sikkerhedsfunktioner og nødvendigt sikkerhedsniveau (Performance Level (PL) / Safety Integrity Level (SIL)) samt specificering af sikkerhedskrav

 • Systemdesign

 • Validering og verificering af design

 • Idriftsætning

Derudover tilbyder DotBlue assistance med forberedelsen af drift- og vedligeholdelsesprocedurer.

Som en del af Functional Safety livscyklussen udfører vi også CE-mærkning, samt generel rådgivning inden for teknisk sikkerhed.

Functional Safety Management og styringssystem
Et af hovedpunkterne i arbejdet for at opnå et sikkert design og en sikker ledelse er at implementere ”Functional Safety systemer”. Denne arbejdsmetodik skal, blandt andre, have at gøre med generelle sikkerhedskrav, organisatoriske krav, implementering og tilsyn med procedurer samt løbende risikoevaluering og -styring.

Softwareløsninger
DotBlue bruger førende softwarepakke til at dokumentere risikovurdering, bekræftelse af sikkerhedsfunktioner og tilstande med komponentsvigt.

For korrekt dokumentation og rapportering bruger vi hovedsaligt:

 • PHA-Pro

 • Exida ExSILentia

 • Safexpert

 • Sistema

Typiske standarder:
IEC 61508, IEC 61511, IEC 62061, ISO 13849, EN 50156, EN 15998, EN 50495, IEC 62443.

Kontakt os

Benyt vores kontaktformular og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig med værdiskabende teknisk sikkerhed.

Vi vender tilbage på din henvendelse hurtigst muligt.